Slapen is heel belangrijk voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Tijdens de slaap voert ons lichaam allerlei herstelwerkzaamheden uit. Maar wordt de nachtrust verstoord, dan heeft dit al snel hele grote gevolgen voor je gezondheid. Zelfs als je doorslaapt, kunnen deze herstelwerkzaamheden tegen gehouden worden. Snurken en slaapapneu zijn voorbeelden van deze hindernis. De oplossing om te stoppen met snurken en dieper te slapen, is slapen met mondtape.
Onze hersenen hebben een eigen reinigingssysteem
Ons lichaam is een van de meest efficiënte biochemische systemen die bestaan. Het streeft ernaar om in elke situatie optimaal te functioneren, ook tijdens je slaap. Onze hersenen hebben namelijk een eigen reinigingssysteem dat geactiveerd wordt tijdens de slaap. Je hersencellen krimpen gedurende de nacht, waardoor de hersenvloeistof de giftige afvalproducten (eiwitten) van de biochemische processen kan wegspoelen.
Hoe langer en dieper je slaapt, hoe effectiever je hersenen kunnen schoonspoelen. Hoe ‘schoner’ je hersenen zijn, hoe beter ze gedurende de dag kunnen functioneren. Maar als je kampt met slaapproblemen, krijgen je hersenen niet genoeg gelegenheid om zich te reinigen. Dit kan leiden tot een gevoel van desoriëntatie, verwarring en verminderde alertheid, wat bekend staat als ‘slaapdronkenheid’. Slapen met mondtape is een laagdrempelige en snelle manier om dieper te slapen.
Snurken is een verdedigingsmechanisme van het lichaam
Zodra je je hoofd op het kussen legt, duwt de zwaartekracht je tong en het zachte weefsel in je mond naar beneden. Hierdoor worden je luchtwegen als het ware ‘afgesloten’. Ook valt je mond eerder open, waardoor je via je mond gaat ademen. De kans is groot dat je dan begint te snurken. Snurken is namelijk een verdedigingsmechanisme van het lichaam om ervoor te zorgen dat je minder koolstofdioxide (CO2) verliest tijdens je slaap. CO2 speelt een hele belangrijke rol in ons lichaam, het zorgt er namelijk voor dat zuurstof onze cellen kan bereiken en voeden.
Duidelijke gevolgen van nachtelijke mondademhaling zijn:
– Snurken
– Met een droge mond wakker worden
– Dorstig wakker worden
– Slechte ochtendadem
– Heesheid
– Mistig / wazig gevoel in je hoofd
– Vermoeid / prikkelbaar wakker worden
– Wallen
– Apneu
Te weinig en/of onrustig slapen zorgt ervoor dat veel mensen prikkelbaar wakker worden. Problemen of stressvolle situaties worden hierdoor intenser ervaren. Daarnaast voel je de hele dag spanning en kun je tegen het slapengaan opzien. Langdurig slecht slapen kan zelfs leiden tot depressie en verhoogt het risico op Alzheimer.
Oorzaken van snurken en slaapapneu
Wanneer je tijdens het slapen door je mond ademt, adem je onbewust dieper en sneller. Deze ademhaling lijkt op hyperventileren en zorgt voor dezelfde stressreactie in je lichaam. Hierdoor raakt de cruciale gaswisseling tussen zuurstof en koolstofdioxide uit balans, wat je lichaamsprocessen verstoort. Ons lichaam is uitermate intelligent en probeert deze disbalans instinctief te corrigeren. Hier komt het fenomeen van snurken en zelfs apneu om de hoek kijken. Bij mondademhaling gedurende de nacht raken de slijmvliezen in je mond en keel geïrriteerd. Dit veroorzaakt zwelling en creëert een extra obstructie van je ademhaling.
Je lichaam probeert door snurken langzamer te ademen, als een verdediging tegen de nadelige gevolgen van te snel ademen. Wanneer snurken de ademhaling zelfs doet stoppen, spreken we van apneu. Er zijn twee soorten apneu: obstructieve apneu en centrale slaapapneu. Obstructieve apneu ontstaat doordat het zachte weefsel inklapt en de luchtwegen blokkeert, wat de ademhaling stopt. Centrale slaapapneu ontstaat vaak als een beschermingsmechanisme van het lichaam om koolstofdioxide vast te houden. Bij mondademhaling wordt er te veel koolstofdioxide uitgeademd. Het lichaam laat dan de ademprikkel los, zodat er een ophoping van koolstofdioxide ontstaat.
MondtapE: de oplossing om te stoppen met snurken en dieper te slapen
Een effectieve methode om ’s nachts rustiger en dieper te slapen, is slapen met een mondtape. Mondtaping houdt in dat je je mond afplakt, waardoor je ’s nachts uitsluitend door je neus ademt. Omdat je mond niet open kan vallen, adem je automatisch door je neus. Zoals ik al eerder schreef; ons lichaam is bijzonder intelligent.
Een neusademhaling is veruit de beste én gezondste manier van ademhalen. Hoewel je overdag meer controle kunt hebben over je ademhaling, varieert je ademhalingssnelheid overdag juist sneller. Dit gebeurt ’s nachts daarentegen nauwelijks, tenzij je een zeer onrustige slaper bent (bijvoorbeeld door apneu). Door ’s nachts door je neus te ademen, word je uitgerust en vol energie wakker, zonder een droge mond en slechte ochtendadem. En als resultaat: meer enthousiasme voor de nieuwe dag. En dat door simpelweg te slapen met mondtape!
Slapen met mondtape, hoe plak ik mijn Mond dicht?
Hierbij wordt overigens niet bedoeld dat je je hele mond moet afplakken, zoals je dat ziet bij ontvoerde mensen in films. Als je bijvoorbeeld te maken hebt met paniek- of angststoornissen, kan die vorm van afplakken onaangenaam zijn. Gelukkig geeft je lichaam al automatisch signaal om door je neus te ademen door een stukje tape ter grootte van een postzegel in het midden van je mond te plakken.
In het begin is het misschien wennen, maar hou vol! Je lichaam past zich snel aan, dus probeer gedurende drie nachten met een stukje tape te slapen. Je zult na de eerste nacht al duidelijk verschil merken. Er zijn verschillende soorten tape ontwikkeld speciaal voor gebruik tijdens het slapen, maar een klein stukje hechtpleister of fysiotape werkt al effectief.
Slaap lekker!