Medicinale paddenstoelen: deze 3 soorten dragen bij aan je gezondheid

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:BODY

Paddenstoelen zijn eeuwenoud en bevatten enorm veel positieve eigenschappen die bijdragen aan onze gezondheid. Het is een schimmel die extreem dominant is hier op aarde en die in een ongelofelijk grote verscheidenheid voorkomt. De paddenstoel vormt het allerkleinste tot het allergrootste organisme hier op aarde. Ze zien er lief, eng, mooi, groots, vies of stinkend uit. Het is een organisme die ziek kan maken, doden, voeden, helen, visioenen kan geven en het zenuwstelsel van de volledige natuur vormt. 

Het verschil tussen schimmels, paddenstoelen en zwammen

Er wordt geschat dat er ongeveer tussen de 2 en 3 miljoen soorten schimmels bestaan hier op aarde. Daarnaast zijn er ongeveer tussen de 100.000 en 150.000 soorten paddenstoelen. Maar wat is precies het verschil tussen schimmels, paddenstoelen en zwammen?

Schimmels 

Schimmels vormen een grote groep organismen die behoren tot het Fungi rijk. Ze bestaan uit meercellige organismen (zoals paddenstoelen), maar ook uit eencellige organismen (zoals gisten). Schimmels hebben vaak draadvormige structuren, genaamd mycelium. Ze groeien ondergronds of in het substraat (zoals in rottend hout, dode plantenresten of zelfs levende organismen).

Paddenstoelen 

Paddenstoelen zijn het meest bekende deel van schimmels. Ze zijn de vruchtlichamen van bepaalde schimmelsoorten. Paddenstoelen dienen als voortplantingsorganen van schimmels. Ze bevatten namelijk sporen die zich verspreiden om nieuwe schimmeldraden en -kolonies te vormen. Een paddenstoel herken je aan de typische stevige steel en een hoed, met variërende vormen en kleuren. 

Zwammen 

Het woord ‘zwammen’ wordt vaak gebruikt als een algemene term om zowel paddenstoelen als andere vormen van schimmels te beschrijven. 

De medicinale werking van paddenstoelen

Er zijn veel verschillende soorten paddenstoelen die medicinale eigenschappen hebben. Fascinerend om te bedenken, vooral omdat onderzoek hiernaar nog maar net is begonnen. Medicinale paddenstoelen zitten vol met mineralen, sporenelementen, bijna alle B-vitamines en essentiele aminozuren. 

Daarnaast bevatten ze ook koolhydraten die je belangrijk zijn voor een gezond imuunsysteem. Omdat iedere paddenstoel unieke eigenschappen hebben, kun je verschillende soorten medicinale paddenstoelen in je dagelijkse routine toevoegen om zo je afweersysteem op allerlei manieren te activeren!

Wat is mycotherapie?

In de traditionele Chinese geneeskunde worden paddenstoelen al duizenden jaren gekoesterd om hun medicinale werking. Hier in het westen zijn we vooral bekend met de witte champignon. Gelukkig zijn paddenstoelen zoals reishi, chage en lion’s mane steeds populairder aan het worden. Er is zelfs een therapievorm op basis van medicinale paddenstoelen! 

Mycotherapie kan in verschillende vormen worden toegepast. Denk aan het consumeren van verse of gedroogde paddenstoelen, het innemen van paddenstoelsupplementen, het gebruik van paddenstoeltincturen of het drinken van paddenstoelthee. Je kan mycotherapie gebruiken bij reuma, allergieën, maag- en darmproblemen en auto-immuunziekten. Er zijn namelijk paddenstoelen met een anti-bacteriële én antivirale werking. 

Drie medicinale paddenstoelen die bijdragen aan je gezondheid

Nu we weten dat er verschillende soorten en maten paddenstoelen zijn met ieder unieke eigenschappen, kun je door de bomen het bos niet meer zien. Daarom zet ik deze drie medicinale paddenstoelen graag in het zonnetje. Je kunt ervoor kiezen om ze in poedervorm of als extract toe te voegen aan je dagelijkse routine. Overleg altijd met een professioneel als je twijfelt welke paddenstoel jij wilt gebruiken.

Reishi: de paddenstoel van de onsterfelijkheid

De Reishi paddenstoel stimuleert je immuunsysteem, is rijk aan antioxidanten en balanceert je hormoonhuishouding. Reishi staat ook bekend als de ‘Mushroom of Immortality’ vanwege zijn rijke voorraad aan voedingsstoffen, antioxidanten en adaptogene eigenschappen. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde werd Reishi in het verleden voorgeschreven om Qi (levensenergie) in evenwicht te brengen.

Reishi werkt fantastisch voor het verlichten van stress en het ondersteunen van een gezonde slaap. Traditioneel wordt Reishi aanbevolen in de Chinese en Japanse traditionele geneeskunde voor ontspanning en behandeling van slaapstoornissen, zoals slapeloosheid. Tot slot helpt Reishi om het lichaam beter te ondersteunen bij het reageren op verschillende vormen van stress.

Chaga: de koning onder de paddenstoelen

De paddenstoel Chaga wordt gezien als het ‘Goud van het Bos’. Chaga groeit aan de berkenboom en onttrekt betuline uit de boom om het vervolgens om te zetten in betulinezuur. Betulinezuur maakt de ‘energiecentrale’ in kwaadaardige cellen kapot. Chaga als supplement ondersteunt de immuniteit, verlaagt de bloeddruk en vermindert celbeschadiging.

Chaga is daarnaast een paddenstoel die helpt het stofwisselingssysteem in balans te brengen en dagelijks ondersteuning biedt aan het immuunsysteem. Het remt ontstekingen en bevordert een gezonde huid. Deze paddenstoel heeft een van de hoogste niveaus van antioxidanten, goede voedingsvezels en prebiotica voor de darmgezondheid.

Lion’s Mane: de paddenstoel voor je geheugen

Lion’s Mane, ook wel bekend als pruikzwam, is afkomstig uit de Oosterse geneeskunde en wordt al duizenden jaren gebruikt door boeddhistische monniken. Deze paddenstoel wordt gebruikt om de hersencapaciteit te activeren en bij het vergroten van concentratie en focus. Onderzoek toont aan dat de paddenstoel Lion’s Mane verschillende gezondheidsbevorderende stoffen bevat die het immuunsysteem versterken.

Ook zet Lion’s Mane je hersenen aan tot het aanmaken van meer NGF (zenuwgroeifactor). Deze neuropeptiden zorgen voor de productie, groei en het onderhoud van neuronen in de hersenen. Lion’s Mane wordt o.a. gebruikt bij de behandeling van Alzheimer en Parkinson. 

Wat mij betreft zijn paddenstoelen een goudmijn voor je gezondheid! Wil je een van deze paddenstoelen of pure cacao toevoegen aan je dagelijkse routine? Ontdek de pure en eerlijke producten bij Awaken by Nature ontvang direct 10% korting op je bestelling met mijn kortingscode: Chrisrauwendaal10