De verschillende gezondheidsvoordelen van rauwe cacao

Cacao is het hoofdingrediënt van chocolade. Er is echter een duidelijk verschil tussen chocolade en cacao. Om een chocoladereep te maken, moet de cacao verhit worden. Zodra je de cacao verhit, gaan alle gezondheidsvoordelen verloren omdat de moleculaire structuur verandert. In deze blog duik ik dieper in op de gezondheidsvoordelen van pure cacao, en welke wonderlijke werkingen cacao heeft voor zowel onze geest als lichaam. 

Hoe wordt cacao verwerkt?

Cacao komt van de Theobroma cacao boom, voornamelijk groeiend in het tropische deel van Zuid-Amerika. De cacaobonen zitten in een peul; na het plukken worden de bonen uit deze peul gehaald door deze open te breken. Vervolgens worden de cacaobonen gefermenteerd in hun vruchtvlees. Zo worden de gezonde stoffen geactiveerd in de boon. 

Na de fermentatie worden de cacaobonen gedroogd, in de zon of onder een dak, afhankelijk van de weersomstandigheden. Na het drogen worden de schillen van de bonen verwijderd, en worden de bonen tot een pasta gemalen, dit kan met de hand of met een machine. Uiteindelijk worden de cacaobonen verwerkt tot verschillende eindproducten, zoals repen, poeder of nibs.

Wat is het verschil tussen rauwe en pure cacao?

Er zijn twee redenen waarom cacao officieel niet meer als ‘rauw’ wordt beschouwd, maar nu ‘puur’ wordt genoemd. De eerste reden is het verhittingsproces van de cacao. Officieel wordt een product als ‘rauw’ beschouwd als het niet wordt verhit boven de 42 graden Celsius. De temperaturen in de tropen kunnen echter hoog oplopen, waardoor boeren niet kunnen garanderen dat de cacao tijdens het gehele verwerkingsproces niet boven de 42 graden Celsius komt.

De tweede reden heeft te maken met strengere regelgeving met betrekking tot ‘cadmium’ in voedingsmiddelen. Cadmium komt van nature voor in de grond van Zuid-Amerika. Boeren zijn nu gedwongen de bonen kortstondig te verhitten tot boven de 42 graden Celsius, zodat het cadmium binnen gezonde grenzen blijft. Maar omdat cacao niet wordt geroosterd tijdens het verwerkingsproces, noemen veel bedrijven hun cacao nog steeds rauw. Het blijft echter een puur product, vandaar de nieuwe benaming.

Welke gezondheidsvoordelen heeft pure cacao?

Pure cacao bevat vier belangrijke actieve stoffen: theobromine, tryptofaan, anandamide en fenylethylamine. Theobromine is een alkaloïde, vergelijkbaar met cafeïne, maar het werkt anders. Theobromine verhoogt de hartslag en verwijdt tegelijkertijd de bloedvaten, waardoor de bloedcirculatie toeneemt.

Cacao bevat tryptofaan, een stof die nodig is voor de aanmaak van serotonine in het lichaam. Cacao bevat ook van nature MAO-remmers, die de heropname van serotonine remmen, waardoor het serotoninegehalte stijgt en je je gelukkiger voelt. Daarnaast bevat cacao anandamide, verantwoordelijk voor het ‘runners high’-effect. Ook bevat cacao fenylethylamine, een stof die van nature in ons lichaam voorkomt en zowel als antidepressivum functioneert als de focus en energie stimuleert.

Van alle voedingsstoffen is cacao een van de hoogste plantaardige bronnen van magnesium en calcium. Deze boon bevat 40 keer meer antioxidanten dan bosbessen. Ook zit cacao boordevol ijzer. Dankzij de theobromine kan het lichaam voedingsstoffen beter opnemen en naar de spieren transporteren als brandstof. Tot slot helpen de flavonoïden uit cacao de elasticiteit van de bloedvaten te behouden om bij te dragen aan een normale bloedcirculatie.

De wonderlijke werking van cacao

Cacao is wetenschappelijk gezien een superfood. Cacao wordt al duizenden jaren gebruikt door verschillende stammen in Zuid Amerika. De cacao komt van de Theobroma Cacao boom. Theo betekent ‘goddelijk’ en broma betekent ‘voedsel’. Vele stammen zien cacao daarom als voedsel van de goden. Door de werking van cacao op het lichaam, is het een werkelijke hartopener. Zowel fysiek als spiritueel.

Cacao bevat geen hallucinogene stoffen, maar het heeft wel een duidelijk effect op je lichaam. Hierdoor wordt cacao vaak gebruikt tijdens ademwerk, meditaties, yoga of in combinatie met het plantmedicijn psilocybine. Omdat cacao zulke opwekkende stoffen bevat, voel je je gelukkiger, rustiger en creatiever. Cacao helpt om naar binnen te keren, zodat je weer even contact maakt met je eigen kern. 

Deze wonderbaarlijke boon wordt niet voor niks een plantmedicijn genoemd. Ik maak er graag gebruik van tijdens de Ademklankreis en mijn 1 op 1 sessies. De herkomst van cacao vind ik heel belangrijk, daarom gebruik ik uitsluitend de pure cacao van Awaken by Nature. Wil je zelf de gezondheidsvoordelen en wonderlijke werking van cacao ervaren? Via deze link krijg je 10% korting op de cacao met de kortingscode: Chrisrauwendaal10. Geniet ervan!